Rögtön elmondom minek van itt az ideje, de előbb is azt, hogy miért. Az alkotmányról lesz szó, pontosabban a készülő újról. Ennek kapcsán jutott eszembe Örkény és az a dolog, aminek szerintem éppen mostanában ideje van.
A szavazófülkék harcában edződött forradalmárok élcsapata hatalomra jutván azonnal deklarálta, ők hamarosan új alkotmányt fogadnak el, mert a régi elavult, szégyenletes már a címe is és egyenesen ördögi (sztálini) eredettel rendelkezik. (Megjegyzem szakértők szerint egyetlen mondat maradt az 1949-es eredetiből a mostaniban, miszerint Magyarország fővárosa Budapest, és éppen ez az, ami Kövér László szerint az újban is megmarad majd…) Itt az idő, hogy új alkotmány szülessen, - mondták - hiszen megvan hozzá a felhatalmazás, ami, tudjuk, kétharmados és soha nem látott támogatói akarat, a falakra is kifüggesztett NENYI tanúsága szerint össznemzeti egyetértés ad hozzá felhatalmazást. A parlamenti bizottság sebtében össze is ült és pár hónap leforgása alatt elkészült az alkotmánykoncepció, amit, ha elfogadnak – ki tenne arra, hogy nem? - villámgyorsan elkészülhet a végleges szöveg. Úgy március idusára a Fidesz szerint az országnak vadonatúj alaptörvénye lesz.
És ekkor jutott eszembe a híressé vált anekdota*, mert ahogy abban a sztálinvárosi főmérnök az akkor kezdő újságíró Örkénynek bevallotta, („Lófasz fog itt folyni, nem acél”), most én – némileg a helyzethez igazítva – kölcsönvett szavakkal fejezném ki, amit gondolok.
Lófasz lesz itt márciusban, nem az ország új alkotmánya.
Születhet persze olyan törvény, aminek címében az alkotmány szó szerepel, de az nem az országé lesz, hanem a Fideszé. Nem csak azért, mert az ellenzék ebben a folyamatban (saját akaratából) nem vett részt, bár ez is sokat mond. Hanem azért, mert a Fidesz nincs abban a helyzetben, hogy alkotmányt írjon – és paradox módon elsősorban éppen azért, mert ekkora többsége van. A párt a választásokon kormányzásra kapott kivételesen erős felhatalmazást, az alkotmányozás azonban kellő kontroll, az ellenérvek hiánya miatt éppen hogy ellenjavallt ilyenkor. Nem kizárt persze és jogilag éppen nem támadható. Az alkotmány azonban több annál, mint az a papírdarab, amire majd a Fidesz ünneplő képviselőinek szavazatai nyomán (és alighanem az ellenzék távolmaradásával)  szolgai módon rákerül az államfői pecsét. Hogy az elmúlt években éppen a mostani forradalmárok annyiszor használt kifejezését alkalmazzam, ez egy illegitim alkotmány lesz. Nem zárom persze ki, hogy jogi remekműnek számít majd, bár hozzáértő jogászok – a napokban éppen Sólyom László – az eddig napvilágra került szövegekből ennek éppen az ellenkezőjét vélik kiolvasni. Lehet azonban akármilyen, születésének körülményei, - az egyoldalúság, a sietség, az ellenvélemények kérlelhetetlen lesöprése, az ellensúlyok hideg számítással történő kikapcsolása – egyértelműen igazolják, hogy a Fidesz-alkotmány nem az országé lesz. Egy olyan hatalom nem alkotmányozhat legitim módon, amelyik az elmúlt hónapokban még az elmúlt húsz év legocsmányabb támadását indította a jogállam ellen, megkerülve, szétszaggatva és meggyalázva az érvényben lévő jogszabályokat – köztük éppen az alkotmányt is. Ezért mondom én azt, hogy amit csinálnak, az minden, csak nem az ország új alkotmánya. És most visszatérek az első mondathoz, amiben megígértem, megmagyarázom az írás címét:
A lófasz ideje van.





* „Velem történt meg egy híressé vált, mert kortörténeti anekdota. És épp Sztálinvárosban.
– Jöttem megnézni, főmérnök elvtárs, hol is lesz a nagyolvasztó. – Itt, író elvtárs, ahol most vagyunk. – De hát ez csupa gizgaz meg gyom. Mikor lesz ebből kohó? – Író elvtárs, szocialista rohammunkával augusztus huszadikán lesz csapolás. – Az ide két hónap, mérnök elvtárs, és még egy kapavágás sem történt. – Legyen nyugodt, író elvtárs. Augusztus huszadikán itt folyni fog az acél. Egyébként jól értettem? Örkénynek hívják az író elvtársat? – Igen. – A gyógyszerész fia? – Igen. – A Csillag patika tulajdonosáé? – Igen. – A méltóságos úré? – Igen. – Ja úgy. Akkor elárulom, író úr. Lófasz fog itt folyni, nem acél.” (Örkény istván)

 

Szerző: Lólábfi Horgász SC  2010.12.21. 08:56 Szólj hozzá!

Címkék: fidesz lófasz itt az alkotmány idő

A bejegyzés trackback címe:

https://halszalka.blog.hu/api/trackback/id/tr882529576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása