A mai MNO egy képsorozatot közöl a gázai cikk illusztrációjaképpen, amin gyerekek - halottak és alighanem sebesültek - valamint egy síró nő látható. Nem vitás, hogy ez a háború szörnyűséges és mindegy, hogy maguk a palesztínok teszik ki a gyrerekeiket a csapásnak, vagy azok tényleg belefutnak egy ütközetbe: Az eredmény a szenvedő gyerekek képe. Én nem akarok senkit hibáztatni, a média azért ilyen, mert ez a szenzáció és csak a szemzáció adja el a lapot.

 

Szenzáció-e a csonttá soványodott, és felpuffadt hasú afrikai gyerekek látványa? Naponta százat készíthetnének ilyen képeket a fotósok. Legyekkel belepett csecsemőholttesteket, a csontjukra merevedett bőrrel ücsörgő éhező anyákat, akiknek fonnyadt, lógó, fekete mellén mindhiába csüng a kisgyerekük. Csináltak ilyet, de meguntuk Most ez a sláger: a szenvedő palesztin civil. AIDS-ben haldokló emberek, hajléktalanok, éhezők, hutuk és tuszik kipipálva. A palesztin csecsemő trendi. Akit kitesznek a tetőre a testvéreivel és anyjával azért, hogy az izraeli repülő ne oldja ki a rakétát...

 

Én azt gondolom, hogy ezek a szenvedő palesztín gyerekeknek - akiknek a feláldozásával a Hamász meg akarja úszni a háborút - az érdeke nem a Hamász győzelme, túlélése és uralkodása. (Tisztában vagyok vele, hogy a Hamász nem csak terrorszervezet, hanem szociális intézményrendszer is, és nem választható szét a fegyveres szárnyától, amelyik szintén sok önálló egységre osztható. De mindez együtt a Hamász. Terrorsegélyszervezet. És nekem nem hazafi és nem szabadságharcos, aki lányokat küld meghalni a derekára erősített bombával, és iskolákban, mecsetekben tárol rakétákat.) A Fatah állítólag (tökéletesen elhiszem) korrupt szervezet, amelyik az oda özönlő pénz nagy részét egy zárt körben osztja szét, egy részét meg egyszerűen elsíbolja. De legalább nem akar már olyan intenzíven háborúzni. És ha választhatok egy szociálisan érzékeny terrorszervezet és egy korrupt, de a béke mellett lecövekelő hálózat között, én az utóbbit választanám.

 

A palesztinok lehetőséget kaptak azzal, hogy Izrael kivonult Gázából és Ciszjordániából. Nem mindent, de lehetőséget. Arra, hogy elkezdjék felépíteni az államukat. Ehelyett összevesztek, és folyamatosan támadták Izraelt.

Ugyan mikor fogja a média a mostanihoz hasonló gondossággal tömegében bemutatni, hogy milyen az élete a Gázából rakétával elérhető falvakban, városokban élő gyerekeknek, akik mostanában nagyjából tízpercenként megszólaló légiriadó jelzés miatt az óvóhelyeken élnek? Persze el lehetne érni a média nagyobb érdeklődését. Semmi más nem kéne, mint sok véres gyerekhalott ott is. Nem kellene mást tenni, mint az izraeli anyákat és gyerekeket a légiriadó alatt kiterelni az utcákra és utána fényképezni a hullájukat. Hogy örülne a világ. Reggelihez, a vajaskenyérre lekvárt ken az ember és közben bámulja a véres palesztin és zsidó gyerekhalottakat. Ebédre néhány repülő rakéta, harckocsik dübörgése és bombázás, a vacsi mellé pedig vér, nagyon sok csecsemő vére.

 

Aztán persze elunná a világ ezt is, akárcsak az éhező afrikai anya melleit és a rajta hiába csüngő kis fekete élőhalottat. Keresne magának mást.

 

Jelenleg 27 háborús konfliktus zajlik a világban. Az nyer a háborúval és a háborúban, aki több gyerekholtestet tud fotóra vinni...

 

Csak azt nem tudom, ha elunják ezt is, mi a fene fogja felizgatni a médiát és mit fog nézni a közönség?

Szerző: Lólábfi Horgász SC  2009.01.05. 13:28 6 komment

Címkék: civil gyerek csecsemő izrael zsidó palesztin halott

A bejegyzés trackback címe:

https://halszalka.blog.hu/api/trackback/id/tr66859132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.06. 11:45:35

A lényeggel abszolút egyetértek.

De van egy pont, ahol a valóság ennél is rosszabb. Ott, hogy nem minden konfliktusban használja az ún. tájékoztatás a halott gyerekeket úgy mint az arab-izraeliben, és ott is arabnak kell lenni a halott gyereknek. Halott zsidó gyerek nem téma, pedig volt olyan is, pl amikor a Hamasz óvodába küldte az önrobbantó merénylőjét. De a rakétatámadásaik során is. Amiről szó van, azt úgy hívják hagyományosan: vérvád. Ez a fölfrissített formája annak a zsidógyűlöletet a középkorban és utána is klasszikusan és beváltan fölkorbácsolni képes, valamikor közbölcsesség szintjére nőtt rágalomnak, hogy zsidók keresztény gyerekek vérét veszik és azt sütik bele a maceszba. Ekkora babonát ma már nem lehetne eladni, ezért mutogatják helyette ezeket a képeket, hogy íme a zsidók gyerekeket ölnek. Ezt csinálja egész Európában a baloldali antiszemita média. Az összes náci ma már Nyugaton a szocialisták és liberálisok között van. Mi még ezt nem értük utól, nálunk zavarosabb az, hogy mi jobb és bal.

Mellesleg gyerek kérdéstől eltekintve iszonyú mértékű a félretájékoztatás akkor is, amikor a az arab-izaeli konliktust rendszeresen úgy mutatják be, mintha az lényegét tekintve humanitárius kérdés lenne, aminek az oka egyszerűen Izrael agresszivitása, mert hiszen ott a képen a halott arab gyerek, láthatő, ölnek a zsidók. Ezzel teljesen kiforgatják a tényeket, elhallgatják a valódi összefüggéseket minden háborúnak azt azt a kézenfekfő motívumát használva ki, hogy vannak benne halálos áldozatok.

(Az teljes igazság kedvéért: a módszert néha máskor is használják ha hangulatkeltés a cél, de akkor szinte kizárólag az Egyesült Államok ellen.)

Most majd itt falkában fog rámzúdulni az összes gyűlülölködő nyilas, de annyi baj.

Lólábfi Horgász SC 2009.01.06. 12:02:14

Nem hiszem, hogy jönnek a nyilasok, mert a blogbjegyzés nem került ki a címlapra - akkor szoktak jönni csőstől..
Így talán még beszélgetni is lehet.

Dehát amíg Aczél Endre a Népszabadságban az egészet azzal intézi el, hogy sima izraeli belpolitikai választási játszmáról van szó és arról fecseg, hogy nyilvánvalóan nem lehet jogos ilyen elrettentően aránytalanul visszacsapni - mit várunk másoktól?

A média torz képet fest mindenhol és mindenről - feszesen pontos és éles kép talán nincs is, nekünk kell a különféle helyzetekből és szemszögekből, más-más időpillanatban exponált képek tömegéből összerakni a sajátunkat. Az az igazság, hogy a média témaválasztása és témaérzékenysége nehezen választható el a közigénytől. Nem mernék arra vállalkozni, hogy megpróbáljam megítélni, vajon a média mennyiben formálja és mennyiben szolgálja ki a közigényt.
Az arab-izraeli konfliktus múltja túlságosan hosszú ahhoz, hogy ne lehessen más-más időből indítva bármilyen következtetésre jutni. Nyilvánvalóan nem csak az az érdekes, hogy melyik akciótól számítjuk az oda- és visszacsapások sorozatát, az sem mindegy, hol tesszük ezt. Itt K-Európában a mai antiszemitizmussal kényszerűen együttélve nyilván más szemmel látjuk - dehát nekünk ez a két szemünk van, ezzel nézünk mindent. Egy idő után érzelmi kérdéssé válik számomra is, és onnatól kezdve nem gondolom magamról, hogy tudom a tutit.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.06. 13:46:20

@Lólábfi Horgász SC:

Amikor a föntit elkezdtem írni, még a címlapon volt, ott láttam.

Én azt hiszem elég jól át tudom látni a kérdéses konfliktus lényegét. Nem szabad az ilyesminek, de végülis semminek, nézőpont kérdésévé válni. Lehet, mint mindenre, olyan külső szempontokat találni ami alapján eldönthető mi normélis, mi nem. Van jó és rossz. Az ún posztmondern legnagyobb aljassága annak a sugallása, hogy nincs. Az önmagáért felelős embernek nem árt vigyázni arra, hogy ne dőljön be ilyesminek.

Ami a médiát illeti, nagy baj lenne, ha (nem mondom, hogy nem történik meg) oda sűllyedne, hogy csak kiszolgálja a közízlést. Nem azért létezik, hogy pénzt keressen. Azért létezik, hogy tájkoztasson. Ha ezt alárendeli a pézkereseti létező, de másodredű szempontnak, bűnöző. Mindegy milyen témában.

Mindenesetre elég valószínűtlen, hogy a közvélemény a médiától függetlenül alakulhatna ki.

Aczél döbbentes. Eszerint mégsem vagyunk olyan elmaradottak, mint gondoltam, ő már utolérte a nyugati szintet. Most, hogy belegondolok, tényleg láttam ilyesmit már Libanon kapcsán is más ún. haladó gondolkodásúaktól.

Lólábfi Horgász SC 2009.01.06. 14:45:09

Nem, a média nem azért létezik, hogy tájékoztasson, mert a média egy szolgáltatás, éppen úgy, mint a suszter, vagy a fodrász. Vagyis az ember, ha fodrászni van kedve, vagy valami más ok taszítja arra, elmegy egy fodrásziskolába és utána hajat vág, amíg nyugdíjba megy. De nem azért létezik, hogy hajat vágjon, hanem ebből él, mert ehhez ért. Természetesen minden szakmának vannak szenvedélyes és elkötelezett művelői is, de attól félek, hogy újságíróból ilyen éppen annyi van, mint fodrászból. A többi pénzt keres. Nem hajvágással, hanem írással. teljesítménybe, kevés pénzért, rohadt sok munkával. (Nem Aczél Endrére gondolok)
Szeretném jelezni, hogy a sajtónak a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem a puszta információ, de még csak nem is az objektív és letisztult hírszolgáltatás a feladata - az a hírügynökségek dolga - és ne menjünk most abba bele, hogyan végzi a dolgát mondjuk az MTI, pláne a többi. (Mellesleg ma már az MTI kissé slendrián módon, a többiek hihetetlenül szar színvonalon. Például a Független Hírügynökség anyagai korrektúrázatlanok és tele vannak egyszerű sületlenséggel, viszont a szakma elemi szabályinak fittyet hányva vannak megírva...)
Szóval a sajtó az információt hírré dolgozza fel, a hírből pedig közölhető, emészthető anyagot készít. Olyan körítésben, ahogy az olvasó kívánja. Ha például a Népszabadság holnaptól kezdve egészen letisztult, minden elfogultságtól mentes steril híreket (nincs ilyen) közölne, egy hónap alatt elveszítené az összes olvasóját. Ráadásul képzeld el ezt a Blikkel, vagy a kurucinfo-val, ugye nem megy? Az olvasó elfogultságot vár, kiállást, véleményt, meg azt, hogy jólmegmondjaneki. Ha nem azt érzi, hogy az ő véleményét tükrözi a lap, akkor megválik tőle. A médiának ki kell szolgálni az olvasót. És hatnak egymásra. Ez azt jelenti, hogy a média formálja a közvéleményt, a közvélemény pedig formálja a médiát. Egymás nélkül nem léteznek.
Szóval szerintem a média azért létezik, hogy kiszolgálja az olvasót feldolgozott, megemésztett és az olvasó ízlésének megfelelő anyagokkal. És amikor halott palesztin gyermekek képét mutogatja, akkor kapaszkodj meg - ezt a nézők elvárásának megfelelően teszi.
Persze, hogy alakítja a közvéleményt, például a minden színvonalat alulmúlni képes kereskedelmi televíziózás nem csak kiszolgálja, de meg is teremti az igényt. De csak olyanra, amit jövedelmezőnek vél. És a palesztin gyerekek halála üzlet. A média képviselői tudják, hogy a rasszizmus elterjedt és tempósan terjed Magyarországon, ezért kisebb a kára egy olyan cikknek, ami az antiszemitákat szolgálja ki érzelmileg, mintha mondjuk az Izrael-barát embereket. Persze harcolhatnának az antiszemitizmus ellen, de azt nekik senki sem fizeti meg.
Nem jó erről beszélni, utálom ilyenkor magam érte.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.06. 17:18:45

A média elsődleges értelme nem a tájékoztatás? Na jó, hagyjuk. Ebben nem lesz megegyezés.

Pat_RIOT 2009.05.14. 10:14:11

Kedves Lólábfi Horgász SC!

A te szemszöged sosem lesz objektív. El kell döntenetek: most akkor világpolgárok vagytok vagy cionisták. Az arányokról és a használt fegyverekről nem is beszélve. USA inváziót Izraelre! :))

süti beállítások módosítása